Czarnuszka siewna - bogactwo natury

2016-03-01

Czarnuszka siewna - bogactwo natury


Matka natura obdarzyła nas różnorodnymi dobrodziejstwami, z których człowiek z biegiem wieków nauczył się korzystać. Jednym z nich jest czarnuszka siewna. Olej, który jest pozyskiwany z tej rośliny, ma bogate właściwości i dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Jakie cechy posiada czarnuszka i jak ją stosować?

Czym jest czarnuszka siewna?

Roślina ta była znana już w starożytnej Asyrii. Dwa dzbany z jej nasionami znaleziono w grobie faraona Tutenchamona, który panował w XIV w. p.n.e. w Egipcie. O istnieniu czarnuszki dowiadujemy się też z Biblii, z Księgi Izajasza. O jej właściwościach leczniczych przekonano się już w średniowieczu. Wtedy też mnisi zaczęli uprawiać ją w swoich ogrodach jako roślinę leczniczą. Czarnuszka siewna to gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych, do których możemy zaliczyć m.in. takich przedstawicieli flory jak: czerniec, jaskier, jaskierek, miłek, przylaszczka czy sasanka. W Polsce rodzina jaskrowatych najczęściej spotykana jest w lasach, na łąkach i w górach. Czarnuszka siewna pochodzi z Iraku i Turcji oraz rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego.

Zastosowanie

Jako produkt leczniczy czarnuszka ma działanie:
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwbólowe,
  • odrobaczające,
  • rozkurczające mięśnie gładkie (występujące w układzie pokarmowym, drogach oddechowych, pęcherzu moczowym i drogach rodnych),
  • grzybobójcze,
  • poprawia trawienie,
  • reguluje miesiączkę,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • wzmacnia odporność,
  • używa się jej w nieżytach krtani, oskrzeli i nosa,
  • stosuje się ją przy chorobach wątroby i w leczeniu kamicy żółciowej,
  • pomaga w chorobie skąpomoczu, 
  • leczy zmiany skórne, takie jak: trądzik i grzybica skóry,
  • nadaje się do stosowania przy atopowym zapaleniu skóry.

Skąd ?magiczne? właściwości czarnuszki?

Czarnuszka to prawdziwe panaceum na wszystkie dolegliwości. Dzieje się tak dzięki leczniczym składnikom, jakie w sobie zawiera; poniżej prezentujemy trzy podstawowe.
  1. Nienasycone kwasy tłuszczowe, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli wspomagające organizm ludzki.
  2. Tymochinon to składnik mający bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, które zwalczają komórki rakowe. Posiada również działanie antyhistaminowe, czyli przeciwalergiczne. Tymochinon chroni także naszą wątrobę.
  3. Nigellon, który również ma w sobie właściwości antyhistaminowe i antyoksydacyjne. 

Surowy olej z czarnuszki siewnej

To produkt tłoczony na zimno. Jest uzyskiwany z nasion czarnuszki, którego nie należy podgrzewać. Kosmetyk zawiera naturalne składnik, dlatego jest bezpieczny. Olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczania.
Zastosowanie kosmetyczne czarnuszki siewnej jest równie bogate, co jej przeznaczenie lecznicze. Produkt ma właściwości:
  • przeciwzmarszczowe,
  • leczy egzemy oraz trądzik,
  • pomaga w kuracji antyłuszczycowej,
  • leczy grzybicę,
  • regeneruje pęknięcia skóry oraz oparzenia,
  • niweluje swędzenie,
  • leczy łupież,
  • przyśpiesza gojenie się ran,
  • wygładza skórę,
  • zapewnia piękny koloryt skóry,
  • może być stosowany do masażu oraz jako maseczka do włosów,
  • można używać go jako olejek do kąpieli.

Ze względu na swoje zbawienne dla organizmu człowieka właściwości, olej z czarnuszki siewnej jest nie tylko kosmetykiem, lecz także lekiem wszechczasów. Jego niewyczerpany wachlarz zastosowań skłania do refleksji nad tą magiczną rośliną. Zapewne warto mieć go w swojej łazience i stosować regularnie w zależności od naszych indywidualnych potrzeb. Olej z czarnuszki siewnej tłoczony na zimno możesz zamówić na stronie: http://www.ekobieca.pl/product-pol-14962-ZSK-Olej-z-Czarnuszki-Siewnej-Naturalny-30-ml.html.






Pokaż więcej wpisów z Marzec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel